Begin 2015 kocht ik mijn eerste telescoop, een Sky-Watcher 80/600 ED. Dat is een lenzen telescoop van goede kwaliteit, geschikt voor het maken van foto’s van planeten, de zon en ook van andere sterrenstelsels en andere objecten in het heelal.

Vorige maand werk mijn collectie uitgebreid met een lichtsterke Newton telescoop. Mijn nieuwe beest is een Sky-Watcher PDS 8″ f5. In mensentaal: een buis van 100 cm lang waarin onderaan een holle spiegel van 20 cm breed staat, die reflecteert het beeld terug naar boven op een kleinere spiegel die onder een hoek van 45° staat en van daaruit naar de camera. Héél er geschikt om foto’s te maken van minder heldere stelsels.

De volgende beperking in mijn setup, is de camera. Momenteel gebruik ik hiervoor een Fujifilm X-T1. Een heel leuk en goed toestel en ook in staat om een deel van het licht op te vangen dat voor ons oog onzichtbaar blijft.

Onderstaande foto toont NGC 891, een sterrenstelsel waarop we dwars kijken waardoor het heel smal lijkt. In het midden van de foto staat een heldere roodachtige ster – HD14771 – en links in beeld kan je meeerdere kleine stelsels zien.

  • Telescopen en/of lenzen die je gebruikt om te fotograferen: Sky-Watcher 200/1000 PDS
  • Hoofdcamera’s: Fujifilm X-T1
  • Monteringen: TAL MT-1C
  • Focal Reducers: Sky-Watcher 0.9 coma corrector
  • Software: PixInsight 1.8
  • Resolutie: 4385×2385
  • Datums: 1 november 2015
  • Sub-beelden: 85×18″
  • Integratie: 0.4 uren
  • 20 darks / 20 flats / 20 bias frames