Het afgelopen jaar ben ik regelmatig op pad geweest om mijn portfolio aan stockfoto’s uit te breiden met avond- en nachtfotografie.

Een goed statief meenemen is basisregel nummer één. Afhankelijk van het toestel dat ik gebruik en de wandeling die ik moet maken, gaat er een lichter of zwaarder model mee.
Het liefst gebruik ik een drieweg-kop, maar om gewicht te besparen, gaat er ook wel eens een balhoofd op het statief.
Het voordeel van een drieweg statiefkop is dat je de camera nauwkeuriger in de juiste positie kan brengen. Wanneer je een balhoofd gebruikt dat te licht is voor je camera, dan neemt dat meer tijd in beslag. In het slechtste geval lukt het je niet eens om de juiste cadrage in te stellen.

Daarnaast gebruik ik ook nog filters voor de lens. Misschien ben ik nog één van de weinigen die dat doet maar ik geloof nog steeds dat je bij de opname een al zo goed mogelijke registratie van het beeld moet maken.
In mijn digitale fototas zitten steeds een set ND filters en graduele ND filters naast de obligatie polarisatiefilter. Mijn voorkeur gaat uit naar de rechthoekige filters (denk aanhet P-systeem van wijlen Cokin). Deze kan je met de gepaste filterhouder op iedere lens gebruiken, zelfs met meerdere filters tegelijk.

Wat ik allemaal meesleur in mijn analoge rugzak, is voor een andere post.

Onderstaande foto maakte ik van de haven van Oostende, in de zomer van 2013, vanop statief en met een graduele ND filter omdat de lucht nét iets te helder was naar mijn gevoel.

Dit panorama komt alvast in groot formaat in mijn bureau te hangen.

Belichtingstijd: 30″ @ f8.