Bijna drie jaar gelden werd ik tijdens een reportage in Brussel plotseling omringd door een tiental agenten van de staatsveiligheid.

Voor een nieuw boek van historicus Jimmy Koppen werd ik gevraagd om aanvullend fotomateriaal te leveren, vooral van gebouwen in Brussel waarvan Pearson Education geen bruikbaar bestand in haar beeldbank had. Ik kon me geen betere gids in Brussel voorstellen dan de auteur zelf en hij loodste me langs de belangrijke politieke instellingen van ons land.

Aangekomen bij de ambtswoning van de Premier, vatten we het plan op om voor het achterplat van zijn boek een foto van de auteur te maken, met het bekendste huisnummer van België in beeld. Die zou perfect passen bij de titel Belgische politiek voor Dummies.

jimmy.koppen__copyright.geert.vanden.broeck

De foto’s waren nog maar net gemaakt of een wagen stopte bruusk op de stoeprand Twee mannen van de staatsveiligheid stapten uit en begonnen te vragen wat we daar kwamen doen. Tijdens onze uitleg stopten nog meer anonieme wagens en al gauw stond een tiental agenten in burger als een cordon rond ons.

Gelukkig lieten ze ons gaan, we waren immers niet de gevelbekladders waarvoor ze die dag op de uitkijk stonden!