Voor mijn 7×17″ camera heb ik slechts twee vlakfilmhouders waarin langs beide kanten één vel film past. Per uitstap kan ik dus 4 opnames maken in dit formaat. Op voorhand plannen wat ik ga fotograferen is dus heel belangrijk en gelukkig bestaat hiervoor Google Streetview om de omgeving virtueel te verkennen.

Iedere keer moeten de filmhouders stofvrij gemaakt worden want stofjes retoucheren doe ik helemaal niet graag. Een beetje zorg op voorhand bespaart me achteraf extra werk.
Hierna gaat het licht uit in de donkere kamer en kan ik de film in de houders schuiven, die ik daarna lichtdicht sluit met een aluminium schuif.
Wie vertrouwd is met de filmrolletjes op middenformaat (voor bv. Hasselblad) kan hier vergelijken hoe groot die 7×17″ film wel is! Wil jij hiervan de stofjes retoucheren? Ik alvast niet 🙂

vlakfilmhouders
de 7×17″ vlakfilmhouders met een middenformaat filmrolletje ter vergelijking