Het project

Met mijn 7×17″ en 8×10″ grootformaat-camera’s schuim ik de komende jaren de oevers van de Dender af.

Het begrip oever mag je nogal letterlijk opvatten: ieder gemaakt beeld zal vanop de oevers gemaakt zijn, inclusief die van de historische bedding van de Dender.

Door het specifieke beeldformaat van beide camera’s, word ik in een strak compositorisch keurslijf gedwongen. Deze tocht wordt niet uitsluitend een zoektocht naar mooie maar vooral passende onderwerpen langs de snelst stromende rivier van Vlaanderen.

Volg hier de voortgang van het project.

7x17camera

7×17″ camera

De 7×17″ camera maakt foto’s op een negatief van maar liefst 42cm breed bij 18cm hoog.

Het beeld op het matglas is lager maar breder dan dat van een breedbeeld-televisie. Hierdoor is deze camera uiterst geschikt om panoramafoto’s te maken.

De gebruikte lens is een Schneider-Kreuznach Symmar 360mm f5.6 (converteerbaar naar 620mm f12).

8x10camera

8×10″ camera

De 8×10″ camera maakt foto’s op negatieven van 20 bij 25cm. De achterwand kan gedraaid worden om foto’s te maken in portrait (hoog) of landscape (breed) formaat.

De gebruikte lenzen zijn de Schneider-Kreuznach Symmar 360mm f5.6 (converteerbaar naar 620mm f12) en Symmar 240mm f5.6 (converteerbaar naar 420mm f12).

Contactafdrukken

Een contactafdruk is een rechtstreekse print van een negatief, op 1:1 schaal. De negatieven worden niet vergroot en houden daardoor alle scherpte, detail en tonaliteit.

Ik maak mijn contactafrukken in de donkere kamer, er komt nérgens een computer of digitale bewerking aan te pas.

Naast de gemakkelijke contactafdruk op fotografisch bariet-papier, worden ook oude procédés (cyanotypie en Platina-Palladium-print) gebruikt.