Ilford houdt het dit jaar redelijk.

bopskapel
boskapel, 7x17" contact print

De laatste dagen kwam het rumoer opzetten dat de prijzen van Ilford/Harman (analoog) materiaal aanzienlijk zou stijgen, tot zelfs 30%, werd gefluisterd. Gelukkig houdt een PR-man van Ilford, Simon, de analoge forums in het oog om snel op roddels te springen en deze al dan niet te ontkrachten.

Opluchting voor mijn persoonlijke en professionele papier-aankoop, want om een 7×17″ negatief te contact-printen, heb je ook groot papier nodig.

Hiervoor koop ik dozen Ilford Multigrade Fibre van 50x60cm die ik voor het afdrukken versnij in stroken van 50×20 cm (voor werkprints) of 50×30 cm (voor prints voor wedstrijden, tentoonstellingen & verkoop). De prijs van zo’n doos lag vorig jaar rond de 230 Euro voor 50 vellen…

Ook al ken je je materiaal goed en staat je workflow op punt, ieder negatief is anders en behoeft een andere behandeling in de donkere kamer (gradatie, belichtingstijden, doordrukken en tegenhouden, spitgrade…) en als je zoals ik zeer kritisch geworden bent voor wat je als eindprodukt wil afleveren, dan gaan er gemakkelijk 5 proefprints een definitieve versie vooraf.

Leave a Reply